Ojdå! Aldrig trodde jag det skulle gå så.... En helg i februari tänkte jag att jag äntligen skulle försöka skriva ner lite av det jag tänkt kring delande i sociala medier. Det var ett roligt projekt, dels för att det gav mig tillfälle att friska upp mina vaga kunskaper i Illustrator, dels för att det gav mig anledning att läsa på en del om lagar och yttrandefrihet.

När bilden var klar var jag myckt stolt över allt jag lärt mig. Jag gör VERKLIGEN inte anspråk på att vara någon expert på vare sig källkritik eller sociala medier. Detta är mina tankar, min tolkning av hur samspelet i sociala medier skulle kunna bli lite bättre.

Söndag eftermiddag la jag ut min bild på Facebook. Uppenbarligen var det fler som tänkt ungefär som jag, för på måndagskvällen var det drygt 1600 som delat bilden. Det var också flera som hört av sig och bett att få den i lite bättre kvalitet för att sprida vidare på andra sätt (Facbook komprimerar ju bilder när de laddas upp). Då satte jag mig vid datorn igen och gjorde den här sidan.

Så varsågod: den här sidan är till er som vill ha min bild i större storlek tex för att kunna skriva ut den.

Dessa är villkoren:

Originalbilden får bara spridas i det skick den är. Det beror på att de fina ikonerna är CC-licensierade, och därför måste uppgift om de olika konstnärerna finnas med.

Texten får du gärna kopiera, omarbeta och använda som utgångspunkt i egna texter. Det finns ju mycket mer att säga om källkritik för alla. Du behöver absolut inte ange mig som källa.

Jag har gjort en separat liten bild av det viktigaste (den som syns här nedanför). Den får du också återanvända och bearbeta precis som du vill. Du behöver inte ange källa.

Här kan du ladda hem:

Originalbilden - liten (600 px bredd)

Originalbilden - mellan (1200 px bredd)

Originalbilden - stor (2400 px bredd)

PDF av originalbilden (liknar mest liggande A3)

Det viktigaste (röd)

Det viktigaste (blå)

Det viktigaste (grön)

 

 

Varför "för vuxna"?

Jovisst gäller det alla! Men en av de grejer jag reagerat över är att det talas och skrivs så mycket om hur vi ska lära barn och ungdomar att hantera sociala medier, samtidigt som vi själva är ganska dåliga förebilder emellanåt.

Därför valde jag att rikta min text specifikt mot vuxenvärlden.

Källkritik för barn har jag förresten redan skrivit om. Den boken finns att ladda ned här. (Men som sagt, jag gör verkligen inte anspråk på att vara expert!)